Dostęp otwarty Liczone w przeglądarce — zero danych na serwer

Skala CIWA-Ar — kalkulator nasilenia alkoholowego zespołu abstynencyjnego

CIWA-Ar to najszerzej stosowana skala nasilenia alkoholowego zespołu abstynencyjnego: dziesięć składowych (dziewięć po 0–7 punktów i orientacja 0–4, maksymalnie 67), z których większość ocenia się w krótkiej rozmowie i obserwacji przy łóżku. Wynik nie tylko opisuje stan — steruje leczeniem: podejście „według objawów" (symptom-triggered), w którym benzodiazepiny podaje się przy przekroczeniu progu punktowego i ocenia ponownie, skraca czas terapii i zmniejsza łączną dawkę leków w porównaniu ze sztywnymi schematami. Warunek sensowności skali: pacjent musi być w logicznym kontakcie.

Kalkulator

Wybierz po jednej odpowiedzi w każdej składowej. Suma pojawi się od razu.

Nudności i wymioty (0–7)

Drżenie (0–7)

Poty napadowe (0–7)

Lęk (0–7)

Pobudzenie ruchowe (0–7)

Zaburzenia czuciowe (0–7)

Zaburzenia słuchowe (0–7)

Zaburzenia wzrokowe (0–7)

Ból lub ucisk głowy (0–7)

Orientacja i świadomość (0–4)

Wybierz po jednej odpowiedzi w każdej składowej.

Procedura oceny — trzy kroki

  1. Zbadaj i zapytaj. Oceń kolejno 10 składowych: o nudności, lęk, zaburzenia czuciowe, słuchowe, wzrokowe i ból głowy zapytaj wprost; drżenie, poty, pobudzenie i orientację oceń badaniem i obserwacją.
  2. Zsumuj i zadziałaj. Suma steruje leczeniem według objawów: poniżej progu — obserwacja i ponowna ocena; powyżej — benzodiazepina i kontrola skuteczności. Progi (orientacyjnie <10 / 10–18 / >18) dostosuj do protokołu oddziału.
  3. Powtarzaj. Skala mierzy chwilę, nie chorobę: oceniaj ponownie co 1–2 godziny w fazie aktywnej i po każdej dawce leku. Trend znaczy więcej niż pojedynczy wynik.

Pełna tabela poziomów

Nudności i wymioty (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1Łagodne nudnościBez wymiotów.
2Nasilenie pośrednie
3Nasilenie pośrednie
4Nawracające nudnościZ odruchami wymiotnymi.
5Nasilenie pośrednie
6Nasilenie pośrednie
7Stałe nudnościCzęste odruchy wymiotne i wymioty.

Drżenie (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1NiewidoczneWyczuwalne opuszkami na palcach pacjenta.
2Nasilenie pośrednie
3Nasilenie pośrednie
4UmiarkowaneWidoczne przy wyciągniętych kończynach górnych.
5Nasilenie pośrednie
6Nasilenie pośrednie
7CiężkieWidoczne bez wyciągania rąk.

Poty napadowe (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1Ledwo uchwytneWilgotne dłonie.
2Nasilenie pośrednie
3Nasilenie pośrednie
4WyraźneKrople potu na czole.
5Nasilenie pośrednie
6Nasilenie pośrednie
7Zlewne poty

Lęk (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0BrakPacjent spokojny.
1Lekki niepokój
2Nasilenie pośrednie
3Nasilenie pośrednie
4Umiarkowany lękWyraźna czujność, napięcie.
5Nasilenie pośrednie
6Nasilenie pośrednie
7PanikaJak w ciężkim majaczeniu lub ostrej reakcji lękowej.

Pobudzenie ruchowe (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Aktywność prawidłowa
1Nieco wzmożona
2Nasilenie pośrednie
3Nasilenie pośrednie
4NiespokojnyWierci się, nie może usiedzieć.
5Nasilenie pośrednie
6Nasilenie pośrednie
7Skrajne pobudzenieChodzi w kółko lub rzuca się.

Zaburzenia czuciowe (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1MinimalneŚwiąd, mrowienie, pieczenie, drętwienie.
2Łagodne
3Umiarkowane
4Umiarkowane omamy dotykowe
5Ciężkie omamy
6Bardzo ciężkie omamy
7Ciągłe omamy dotykowe

Zaburzenia słuchowe (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1Minimalna nadwrażliwośćDźwięki drażnią lub przestraszają.
2Łagodna nadwrażliwość
3Umiarkowana nadwrażliwość
4Umiarkowane omamy słuchowe
5Ciężkie omamy
6Bardzo ciężkie omamy
7Ciągłe omamy słuchowe

Zaburzenia wzrokowe (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1Minimalna nadwrażliwośćŚwiatło razi.
2Łagodna nadwrażliwość
3Umiarkowana nadwrażliwość
4Umiarkowane omamy wzrokowe
5Ciężkie omamy
6Bardzo ciężkie omamy
7Ciągłe omamy wzrokowe

Ból lub ucisk głowy (0–7)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0Brak
1Bardzo łagodny
2Łagodny
3Umiarkowany
4Umiarkowanie silny
5Silny
6Bardzo silny
7Skrajnie silny

Orientacja i świadomość (0–4)

PunktacjaOkreślenieOpis kliniczny
0ZorientowanyData, miejsce, osoba; wykonuje proste dodawanie.
1Niepewny co do datyNie wykonuje dodawania seryjnego.
2Dezorientacja co do datyMyli się o nie więcej niż 2 dni kalendarzowe.
3Dezorientacja co do datyMyli się o więcej niż 2 dni.
4Dezorientacja co do miejsca lub osoby

Pułapki

  • Skala wymaga logicznego kontaktu — u pacjenta majaczącego bez kontaktu, zaintubowanego lub z ciężkimi zaburzeniami świadomości jest niemiarodajna; wtedy decyduje ocena kliniczna, nie punkty.
  • Poty, drżenie i pobudzenie są nieswoiste. Zanim policzysz punkty, wyklucz naśladowców: hipoglikemię, uraz czaszkowo-mózgowy, infekcję OUN, sepsę i zatrucia — CIWA-Ar nie różnicuje przyczyny.
  • Wynik nie zastępuje oceny ryzyka: przebyte majaczenie alkoholowe lub drgawki abstynencyjne w wywiadzie oznaczają wysokie ryzyko niezależnie od aktualnej punktacji.
  • Progi 10 i 19 są orientacyjne i różnią się między protokołami — trzymaj się schematu obowiązującego w Twoim oddziale.
  • Do każdego pacjenta z zespołem abstynencyjnym należy tiamina przed glukozą — skala o tym nie przypomni.

Piśmiennictwo

  1. Sullivan JT, Sykora K, Schneiderman J i wsp. Assessment of alcohol withdrawal: the revised Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol scale (CIWA-Ar). Br J Addict 1989;84:1353–1357. doi:10.1111/j.1360-0443.1989.tb00737.x
  2. Mayo-Smith MF. Pharmacological management of alcohol withdrawal. A meta-analysis and evidence-based practice guideline. JAMA 1997;278:144–151. doi:10.1001/jama.1997.03550020076042
Ostatnia aktualizacja: Weryfikacja merytoryczna: Konflikt interesów: brak